neljapäev, 14. august 2008

Keda pole pildil?

Misjoniteemalised väljaanded kasutavad palju pildimaterjali. Tark tegu - pilt kõnetab efektiivsemalt kui tekst. SANSA juunikuises Lähde-lehes võib näiteks 26-l värvifotol näha inimesi ning viiel loodust (sümbolina). Ühe isikuportree taustaks on kirik ning väikese kuulutuse illustratsiooniks rist kivil. Kylväjä samanimelises väljaandes nr 6-7 on 15 fotot inimestest, ühel kujutatud loodust ning ühel kiriku interjööri. Soome Rahvamisjoni Vie Sanoma, maikuu: 38 fotot inimestest, üks loodusest, üks vaimulikult talituselt ortodoksikirikus. Soome Misjoniseltsi Lähetyssanomat on paksem ajakiri, numbrisse 6-7 mahtus 56 fotot inimestest ja kaks loodusest/arhitektuurist. Meie viimases Misjonifailides on 17-l pildil inimesed (ühel püstitavad risti), kahel loodus (mõeldud sümbolitena), üks palvemaja ja paar muud hoone osa.

Inimesed piltidel on kõikides väljaannetes misjonärid ja teised kiriku töötegijad ning eri maadest kohalikud nii portreedena kui igapäevatoimetustes.

Üheski nimetatud ajakirjadest polnud ühtegi Jeesust.

Kunagises misjoniajakirjas Meie Misjon samuti Jeesuse pildid puudusid, olid vaid misjonäride ja elu-olu pildid. Milleks teda ikka vaja, võib mõelda. Misjoniajakirjade lugejad ju teavad, kes on Jeesus. Mitmesugustes teistes sajandivanustes vaimulikes väljaannetes leidus, tõsi küll, lisaks vinjettidele, loodusmotiividele ja hägusatele fotodele mitmeid joonistatud Jeesuseid. "Tegija" oli veel pildil.

Niisiis sai ja saab lehelugeja misjoniväljaannete põhjal kiire ettekujutuse enamasti naerusuistest misjonäridest ning nende raskest tööst, sest kohalikud olud ei näe kuskil eriti meeliülendavad välja. Seda raskem tundub muidugi misjonäride töö ja suurem nende vaprus.

Tänaseks on suuresti välja kujunenud olukord, kus raha misjonitööks nagu veel oleks, aga minejaid ei ole. Ikkagi raske töö, mida tuleb teha naerusui. Igaüks hakkama ei saa. Pole ka vihjet, mis aitaks. "Tegija" on kulisside taga.

Iseasi, milline peaks olema tänapäeva pildile sobilik Jeesus. Kas 1970ndate filminägu või Mel Gibsoni filmist? Kui kunstniku kujutatud, siis kelle ja mis võtmes? Endale tundus hiljuti südamelähedane maal, millel inimestega maastiku taustal kaitsvalt käsi laiutav hiigelsuur udune Jeesus. Mille eest ta mind täpselt kaitses või miks tuge vajasin, ei oskagi täpselt öelda. Aga turvaline tundus.

Millist Jeesuse-pilti igatsed sina?

Kommentaare ei ole: