neljapäev, 31. juuli 2008

Okasroosike ärkab: Läti reis

Brr... Aknad said ette, täna õhtul võib neid juba avada. Toimub koristusunest ärkamine. Ootamas on viis kirjatööd ning esialgu seisan eeslina teostamise järjekorda valimas. Tõepoolest, alles nüüd jõuan kirjutamise peale mõelda.

Puhkust sisustas peale korterimöllu veel rahulik ja mugav (tähtsad tingimused minu jaoks!) reis Lätti koos Eesti Kirik-ajalehe lugejaskonnaga. Enim jäid meelde: Ventspilsi linn, mis on ettevõtliku linnavalitseja käe all omandanud mõne aastaga uue värske ilme, mida oli lust kogeda nii silmade kui jalataldadega (mõtlen korrektset kivisillutist linnatänavail). Nojah, kellegi arvates pistis linnapea ka endale liiga palju raha tasku ning pooleli on kohtuasi. Justnagu oleks normaalne, et keegi nõukaaegse uuselamurajooni kolmetoalisest tüüpkorterist võtaks ette linnakorrastamise nii muuseas. Vanasti oli ikka lihtsam, kui sellise asjaga tegeles iseenesestmõistetavalt kõrgkiht.

Ebavõrdsuse üle kaebajaid peaks rõõmustama, et mõnekümne kilomeetri kaugusele jääv Kuldiga linnake näeb välja nagu Tallinn enne olümpiaregatti. Kaunis loodus, räämas majad, millest paljud müügis. Lätis elav giid märkas, et parajasti peetavate linnapäevade tõttu olid tänavad puhtaks pühitud. Umbrohi maalilistes sisehoovides, kuhu sai veel vabalt kiigata, andis hubasust. Midagi kaotavad kõik kordatehtud asulad, kui intiimsuse asemele tuleb väljanäitus. Kuldiga oli veel siiras linn.

Läti ootab turiste, aga sildid näitustel ja muuseumides on lätikeelsed. Mõni üldisem brošüürike leidub ka inglise, vene ja muudes keeltes. Nooremad teenindajad valdavad vabalt inglise keelt, vanemad saavad aru vene keelest (ehkki lätlased seda arvatavasti põhimõtteliselt ei räägi).

Jaunmoku lossis hakkas pisut piinlik, et me oleme nii uhked oma Palmse üle. Jaunmokus tundub olema rohkem külastajate peale mõeldud. Metsamuuseum ülakorrusel - no mis seal ikka näidatakse peale mõne puujuurika, võiks mõelda. Aga ei, see tähendab tervet koduloomuuseumi.
Paar külastatud muuseumi jätsid Lätis üldse värskema mulje kui meie samalaadsed kohad. Ventspilsi kindluses on arheoloogilised leiud ja muud eksponaadid välja pandud esteetiliselt nii nauditavalt, et hea elamus on tagatud ka siis, kui pikemalt süveneda pole aega.

Kommentaare ei ole: